Sunday, 21 January 1900 00:00

 

Az egyesület német nemzetiségi hagyományokat, táncokat és helyi kultúrát őrző és megelevenítő munkája immár 50 éve folyamatos és sikeres. Az első eredeti hartai viseletbe öltözött tánccsoport 1963-ban alakult.  A felnőtt csoport mellett 1982-ben megalakult a gyermek tánccsoport is.

 

Az egyesület fontos célkitűzése német hagyományaink hiteles átadása az ifjúság számára.

A Táncegyüttes 1987 óta működik egyesületi formában, melyben példás sikerességgel és folyamatossággal valósul meg a hartai hagyományok ápolása, a német nemzetiségi gyermek és felnőtt táncegyüttesek működtetése, a népi gyermekjátékok összegyűjtése, felelevenítése, terjesztése, a német tájnyelv megőrzése.

A Táncegyüttes és gyermek utánpótlás csoportjai rendszeres vendégei a helyi és régiós rendezvényeknek.

Az elmúlt években több rangos megyei és országos rendezvényen vettünk részt. Így népszerűsíteni tudtuk hagyományainkat Kapolcson a Művészetek Völgye rendezvénysorozaton, a Pécsváradi Leányvásáron, Az Országos Táncháztalálkozón, A Néptánc Antológián és számtalan színházi előadáson.

Felnőtt táncegyüttesünk már többször vendégszerepelt Németországban: Gerlingenben, Mosbach-ban, Rastatt-ban,Speyer-ben..., a partnerkapcsolati kapcsolatok révén pedig Lossburg-ban és Hammerbrücke-ben. Gyakran fogadtak/ fogadnak itthon németországi tánccsoportokat, sőt 1988-ban és 2004-ben Amerikából (Chicago, Ohio, Cleveland) láttunk vendégül táncosokat.

 

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy hagyományokhoz hű, színvonalas előadásaink legyenek; ezt különböző kitűntetések is bizonyítják: bronz, ezüst, háromszor arany minősítés, Kiváló együttes cím, kétszer Nívódíj. Egyesületünk 2009-ben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűléstől „Bács-Kiskun megye Nemzeti kisebbségeiért Díj”-at kapott.

Felnőtt táncegyüttesünk 2010 tavaszán  és 2012 őszén „Kiválóan Minősült” címet érdemelt ki az országos minősítőn.

 

Az egyesület tagjai híven őrzik és ápolják a helyi német kulturális eredetű hagyományokat és a gyerek táncegyüttes működtetésével biztosítják a folyamatos utánpótlást.

Az egyesület tartósan sikeres munkája által megőrizte a német kisebbségi kulturális hagyományokat, az eredeti népviseleti ruhákat, dalokat, táncokat és azt eredet hűen adja tovább a most táncoló nemzedéknek.

 

 

HARTAI HAGYOMÁNYŐRZŐ

KULTURÁLIS EGYESÜLET

-=Frissült-=

 

Rendezvényeink

Támogatóink

 

-------------------